//
esteu llegint...

Economia i treball

Nota de Premsa, Algemesí 6 d’agost de 2010

This is the default text

Estem rebent als nostres domicilis la notificació de la liquidació del fem aprovada pel Consorci Ribera-Valldigna, i haurem de pagar les quantitats exigides. No obstant això molts membres i simpatitzants de MÉS ALGEMESÍ ens han manifestat a la Comissió de Gestió el seu malestar per conforme s’han fet i s’estan fent les coses i per les repercussions tant econòmiques com mediambientals que açò tindrà.

MÉS ALGEMESÍ té una clara sensibilitat medi ambiental i treballa per la sostenibilitat. És evident que els algemesinencs i algemesinenques hem de ser conscients que generem residus i que aquests han de ser tractats i reciclats. Els ciutadans i ciutadanes d’Algemesí hem col·laborat i devem continuar col·laborant en aquesta tasca classificant els residus i reciclant-los. No podem oblidar, a més, que també contribuïm econòmicament –i de manera obligatòria- a aquest tractament a través d’una taxa de fem que fins ara ascendia a 45 euros.

Ara bé, l’any passat es constituí el nou Consorci Ribera-Valladigna, una entitat creada pel Pla Zonal de Residus aprovat per la Generalitat Valenciana, i que està format per la Generalitat, la Diputació i 52 pobles que aboquem a la Planta de Guadassuar. En la Junta de Govern del Consorci amb data 21/12/2009, amb el vot favorable de la Generalitat, la Diputació de València i els Ajuntaments governats pel Partit Popular, entre els quals es trobava també el d’Algemesí, es va aprovar la nova taxa que ara deurem pagar i que canvia substancialment la situació.

Així, de cop i volta, els polítics comarcals del Partit Popular s’han “inventat” aquest nou Consorci que prestarà els mateixos serveis que es venien prestant, però a un preu més car. Des de MÉS ALGEMESÍ considerem inaudit que un servei que l’any passat ens costava 45€  ara quasi passe a costar, entre la taxa del Consorci i la de l’Ajuntament, al voltant de 80€, és a dir, quasi el doble quan el servei que es presta és exactament el mateix.

Resulta difícilment explicable que els responsables polítics del nostre Ajuntament, per molt que ara demanen l’ampliació del termini de pagament i domiciliació, puguen donar raó d’aquesta disparitat de criteri. De manera que:

  • O bé l’any passat feren una mala gestió del tema i crearen un dèficit en els comptes de l’Ajuntament, cobrant una taxa tant allunyada del preu real del servei
  • O bé enguany han votat a favor de castigar als ciutadans d’Algemesí aprovant unes taxes excessives i injustes.

MÉS ALGEMESÍ espera dels responsables de la nostra Corporació una explicació raonable que explique com és possible sostenir una cosa i la contrària, i sobretot espera una defensa dels interessos dels algemesinencs i algemesinenques davant el Consorci. Recordem que la prioritat primera -i única- dels regidors i regidores del Partit Popular d’Algemesí ha de ser defensar els interessos dels ciutadans que representen, interessos que de cap manera han sabut defensar en el nou Consorci.

I no ho han estat perquè, tal i com s’indica al model de recurs de reposició que us adjuntem:

  • incloure 150.000 € de despeses administratives del nou Consorci
  • o abonar prop de 340.000 € de despeses de recaptació per a la Diputació
  • o augmentar l’import de la taxa dels que sí paguen en previsió dels impagaments

Decisions polítiques com aquestes resulten,  a totes llums, injustes e injustificades. Són costos innecessaris del servei que els ciutadans de La Ribera i La Valldigna no deuríem assumir si la gestió del tribut fos directa tal i com havia estat fins ara.

A més, les declaracions a la ràdio  del passat mes del president del Consorci i Alcalde de Guadassuar,  indicant que es cobrava directament als ciutadans per evitar el perill que els ajuntament endeutats no pagaren a l’empresa concessionària de la Planta de Guadassuar, no deixa de resultar paradoxal en la mesura que trasllada als ciutadans un problema -real o hipotètic- que generen uns polítics que estan ahí per resoldre els problemes i no per crear-los.

I tot això sense entrar a valorar, per qüestió de temps, les greus molèsties que el sistema de notificació -correu certificat- ha causat durant setmanes a múltiples veïns i veïnes que han hagut de perdre dues hores en Correus per recollir un notificació que quinze dies després se’ns ha informat que era prescindible.

Cal afegir-hi que, si la taxa és injusta per a tots els ciutadans i ciutadanes d’Algemesí, per a alguns encara ho és més. S’han generat situacions especialment injustes amb alguns col·lectius de ciutadans amb menys recursos econòmics, produint-se casos com els de les persones que viuen a soles en un habitatge, que passen a pagar la mateixa quantitat de taxa per vivenda, independentment de l’ús potencial que poden fer del servei de fem que està sent l’objecte de la nova imposició. A més a més s’ha inclòs el pagament de la taxa a totes les construccions destinades potencialment a habitatges (estiguen o no efectivament ocupades) sempre que tinguen servei d’aigua o de llum, incrementant-se d’eixa manera el nombre de subjectes passius de la taxa. Açò evidència la realitat de la política del Partit Popular en matèria tributària, molt allunyada de la tant repetida política de “no augment”, inclús “d’abaixar”, que manifesten en el seu discurs.

Per últim, volem remarcar que la Plataforma política MÉS ALGEMESÍ, tal i com explica al model de recurs adjunt, no sols considera que aquesta nova taxa del Consorci és políticament injusta i jurídicament i administrativament mal fonamentada, sinó que té els seus dubtes sobre la falta de potestat tributària d’un Consorci que no és ni una entitat local ni autonòmica.

Per tot això, MÉS ALGEMESÍ anima a tots els ciutadans i ciutadanes a interposar un recurs de reposició contra la nova taxa (s’adjunta), i exigeix de la Corporació local d’Algemesí que defense els interessos dels ciutadans als qual representa, ja que accions i decisions com les que s’han pres, no ens afecten a la ja castigada economia domèstica, sinó que, dissortadament, també tindran repercussions mediambientals negatives en desincentivar clarament el reciclatge dels residus.