//
esteu llegint...

Actes

Seguiment de les Festes de la Mare de Déu de la Salut a la UNESCO #AlgemesíUNESCO

Aquest cap de setmana els algemesinencs viurem una jornada històrica per al nostre poble. Entre el dissabte i el diumenge, les Festes de la Mare de Déu de la Salut podrien ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Un reconeixement de caràcter internacional només abastable gràcies a totes les generacions que fan i han fet possible la nostra Festa.

Continuant amb el caràcter de servei públic que volem oferir des d’aquest web, hem habilitat aquest espai electrònic per seguir el minut a minut de tota la informació que es genere al voltant de la Festa d’Algemesí durant el cap de setmana. Un espai per apropar comunicativament Algemesí i Bali, on se celebra la convenció sobre patrimoni immaterial de la UNESCO.

El seguiment el fem sostingut en quatre potes: el directe des de Bali, la vostra participació, la reacció dels mitjans i la resposta a preguntes que ens hem fet. Si voleu participar aportant informació, fent preguntes o explicant el que sentiu podeu fer-ho deixant un comentari en aquesta pàgina, amb el giny de facebook o mitjançant Twitter amb l’etiqueta #AlgemesiUNESCO

En directe des del Centre de Convencions Internacionals de Bali 

Recordeu els moments clau en hora algemesinenca:

 • dissabte 26 de novembre de 7:30h a 11h
 • diumenge 27 de novembre de 2h a 6h i de 7:30h a 13:30h
 • dilluns 28 de novembre de 2h a 6h de la matinada

Si el vídeo (o l’audio) no es reprodueix pot ser perquè no teniu instal·lat el plugin de Microsoft Silverlight o perquè no s’està emetent des de Balí. Recordeu que van set hores per davant de nosaltres i que l’emissió de les sessions tenen lloc des de les 2h de la matinada fins a les 11h del matí.

Video en directe en anglès

[mediaplayer src=’http://mfile.akamai.com/79142/live/reflector:41549.asx’ thumb=’http://mesalgemesi.com/wp-content/uploads/2011/11/thumbstream.gif’]

Doble click en la imatge per veure en pantalla completa

Video en directe en francès

[mediaplayer src=’http://mfile.akamai.com/79142/live/reflector:34930.asx’ thumb=’http://mesalgemesi.com/wp-content/uploads/2011/11/thumbstream.gif’]

Doble click en la imatge per veure en pantalla completa

Àudio en directe en espanyol

[mediaplayer src=’mms://telesto.unesco.org/live/bali_es.wma’ thumb=’http://mesalgemesi.com/wp-content/uploads/2011/11/thumbstream.gif’]

Àudio en directe en àrab

[mediaplayer src=’mms://telesto.unesco.org/live/bali_ar.wma’ thumb=’http://mesalgemesi.com/wp-content/uploads/2011/11/thumbstream.gif’]

Si voleu veure el vídeo en espanyol: reproduïu el vídeo en anglès, lleveu-li la veu i reproduïu l’àudio en espanyol. Imatge i veu estaran lleugerament desfasats, però com que és una traducció en directe es pot seguir prou bé.

Algunes preguntes que potser t’estàs fent 
 • Quan se sabrà si és Patrimoni Immaterial de la Humanitat? 
  La Sisena Sessió del Comitè Intergovernamental de la UNESCO (6.COM) abordarà l’avaluació de les nominacions per ser inscrites en la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat en el seu punt 13. Aquest punt 13, i segons l’agenda del 6.COM, està previst tractar-se (en hora algemesinenca) el dissabte 26 de novembre de 7:30h a 11h i el diumenge 27 de novembre de 2h a 6h i de 7:30h a 11h. Amb coneixement de les avaluacions de l’any anterior (2010), podem dir que el més probable és que les Festes de la Mare de Déu de la Salut siguen avaluades el diumenge 27 de novembre, ja que en aquest punt del 6.COM hi ha una prèvia on es llegeix l’informe de l’Òrgan Subsidiari, la correspondència adreçada a la UNESCO en favor o en contra d’algunes candidatures, i torns de paraula dels membres del Comitè. Així que si voleu estar pendents del moment que s’avalua la nostra Festa, entreu en aquesta mateixa pàgina el 27 de novembre de 2h a 11h (hora algemesinenca). Finalment els debats del comitè de la UNESCO s’han allargat molt en debats sobre temes procedimentals. Però ara sí que es pot dir que s’avaluarà la Festa d’Algemesí la matinada del dilluns 28 de novembre, a partir de les 2h. Toca dormir poc.
 • Quines són les possibilitats reals de ser-ho? 
  Moltes. Les Festes de la Mare de Déu de la Salut estan recomanades per ser inscrites en la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat per l’informe de l’Òrgan Subsidiari del Comitè Intergovernamental de la UNESCO. Aquest òrgan és l’encarregat d’avaluar les candidatures que cada any es presenten i d’emetre un informe que aconsella al Comitè Intergovernamental que fer en cadascuna de les candidatures. En els anys anteriors, el 100% de les vegades que una candidatura ha estat recomanada per l’Òrgan Subsidiari, aquesta ha estat inscrita com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat pel Comitè Intergovernamental. És per això que hem de ser optimistes, la Festa d’Algemesí ha estat recomanada favorablement, però sense abandonar la cautela ja que encara no està inscrita.
 • On es pot seguir en directe per Internet? 
  En aquesta mateixa pàgina tens en primer lloc un requadre amb el directe del que ocorre al 6.COM a Bali. Just davall hem habilitat un parell de requadres més, enllaçats amb les xarxes socials Facebook i Twitter, per seguir també en directe la reacció de la gent, les dades complementàries i les notícies dels mitjans. A més a més, pots seguir el directe del 6.COM des del web de la UNESCO i també Berca Televisió ofereix programació especial
 • Qui forma el Comitè Intergovernamental de la UNESCO? 
  Són membres en la Sisena Sessió del Comitè Intergovernamental els següents estats: Albània, Azerbaitjan, Burkina Faso, Xina, Xipre, Croàcia, Cuba, Espanya, Granada, Indonèsia, Iran, Itàlia, Japó, Jordània, Kenya, Madagascar, Marroc, Nicaragua, Níger, Oman, Paraguai, República Txeca, República de Corea i Veneçuela. Aquestos estats poden tindre més d’un representant en el Comitè Intergovernamental i, a més, en el 6.COM hi participen també ONGs, organismes privats i altres membres de la UNESCO. Teniu el llistat provisional de totes les persones que participaran en el 6.COM en el següent enllaç
 • Amb quins criteris avalua el Comitè? 
  Els criteris que tota candidatura ha de cumplir per ser inscrita són els següents:
  1. L’element és patrimoni cultural immaterial, com ho defineix l’article 2 de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
  2. La inscripció de l’element contribuirà a assegurar la visibilitat i la presa de consciència de la importància del patrimoni cultural immaterial i a fomentar el diàleg, reflectint la diversitat cultural a tot el món i donant testimoni de la creativitat humana.
  3. S’elaboren mesures de salvaguarda que podrien protegir i promoure l’element.
  4. L’element s’ha nomenat després de la més àmplia participació possible de la comunitat, el grup o, si s’escau, les persones interessades i amb el seu consentiment lliure, previ i informat.
  5. L’element està inclòs en un inventari del patrimoni cultural immaterial present en el territori de l’Estat Part, tal com es defineix en l’article 11 i en l’article 12 de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
 • Què avaluarà el Comitè de la nostra Festa? 
  A banda de les converses entre diplomàtics que sempre poden influir cap un costat o cap a un altre, els membres del Comitè tindran cinc documents per avaluar la nostra Festa:
  • El formulari de nominació ICH-02 que conté informació completa referent a quin Estat presenta la nominació, el nom de la Festa, les seus característiques, un resum de la Festa, i una explicació de com compleix amb els cinc criteris (explicats en la pregunta anterior) per ser inscrita en la Llista Representativa.
  • L’autorització de la Fundació per a la Festa a la Mare de Déu de la Salut i al Crist de l’Agonia, que autoritza fer les gestions oportunes perquè la Festa siga declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
  • Un recull de 10 fotografies obligatòries descriptives de les Festes de la Mare de Déu de la Salut
  • Un vídeo descriptiu de les Festes de la Mare de Déu de la Salut
  • I, a hores d’ara, el document més important: l’esborrany de decisió presentant pel Cos Subsidiari. Aquest esborrany recomana inscriure la Festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, complint de la següent manera amb els criteris per a la seua inscripció:
   1. La combinació de dansa, música, cerimònies i rituals religiosos, de la festa de “la Mare de Déu de la Salut” es recrea i es transmet dins de la comunitat d’Algemesí.
   2. Degut al caràcter col·lectiu dels seus rituals i de les diferents expressions culturals realitzades, la festa dóna testimoni de la creativitat humana i la seva inscripció a la Llista Representativa podria contribuir a la promoció del diàleg intercultural i respecte mutu.
   3. Mesures proposades i en curs, com les activitats de recerca, documentació i publicació, demostren els esforços conjunts de les institucions locals i nacionals, la comunitat i associacions culturals per a salvaguardar la festivitat.
   4. Portadors, professionals i representants de la comunitat d’Algemesí van participar en el procés de nominació i estipularen el seu consentiment lliure, previ i informat a través de la Fundació de la Festa a la Mare de Déu de la Salut i al Crist de l’Agonia.
   5. L’element està inclòs en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, així com en el Registre de Béns d’Interès Cultural que porta el Ministeri de Cultura espanyol.
 • On es reuneix el Comitè Intergovernamental? 
  A Bali, concretament al Centre de Convencions Internacionals de Bali. Les sessions del Comitè Intergovernamental de la UNESCO són itinerants i enguany té lloc en aquesta illa d’Indonèsia. Per contra, la UNESCO té la seua fixa a Paris.
 • Quina és l’hora de Bali? 
  A Bali són 7 hores més que a Algemesí. És a dir, que a l’hora del teu rellotge li hauràs de sumar 7 hores per saber quina hora és a Balí, o a l’inrevés, a una hora de Bali li hauràs de restar 7 hores per saber a quina hora d’Algemesí correspon. Per saber l’hora actual de Bali, pots consultar aquest enllaç. Bali es troba en la zona horària UTC+8, i Algemesí (en horari d’hivern) en la zona horària UTC+1
 • Quines altres candidatures es presenten? 
  Hi ha un total de 49 candidatures esperant ser inscrites enguany (2011) en la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Podeu veure-les totes en aquest enllaç.
 • Competeixen les candidatures entre elles? 
  No. En aquest punt, cada candidatura ha de demostrar per ella sola que compleix amb els requisits per ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Que s’aprove (o no) una cadidatura no afecta a les altres. De fet, l’any passat es van aprovar totes les candidatures que es van presentar.
 • Quins elements són ja Patrimoni Immaterial de la Humanitat? 
  Hi ha 226 elements inscrits en la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Entre els quals, per proximitat, podem citar el Misteri d’Elx, el Tribunal de les Aigües de València, els Castells, el Cant de la Sibil·la o la Patum de Berga. Teniu el llistat amb tots els elements inscrits en aquest enllaç.
 • Per a què val ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat? 
  L’endemà de l’inscripció (si es produeix), els algemesinencs ens trobarem amb un dia de pantaló vell i amb un somriure en el rostre de recordar la notícia i celebració del dia anterior. Però serem les mateixes persones i el poble serà el mateix, no notarem cap canvi a curt termini. És a mitjà termini on segurament trobarem que suposa ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els 7 i 8 de setembre dels següents anys és previsible que més gent ens visite i que la Festa haja d’anar adaptant-se a aquest fet. Preguntes com “on veure la Festa amb forasters?” o “on puc trobar informació per visitar la Festa?”, que a dia de hui ja es formulen, hauran de resoldre’s. Així doncs, farem la mateixa Festa però la celebrarem amb més gent. Serà una festa més global i més reconeguda fora.