//
esteu llegint...

Economia i treball

L’Ajuntament abona 174.000€ pel pàrquing en lloc de descomptar-los dels 2.000.000€ de deute de la Generalitat

Més Algemesí lamenta, considera perjudicial per als interessos d’Algemesí, i administrativament dubtós, l’abonament per part de l’equip de govern de 174.703,26€ a l’empresa constructora del pàrquing del Mercat.

En primer lloc l’abonament d’aquesta quantitat –juntament amb totes les anteriors que s’ha abonat per l’enderroc, estudis geològics o el projecte de construcció- demostra novament la mentida del “cost zero” que no li ha eixit de bades a les arques municipals. En l’acta de la Junta de Govern Local de data 31 de juliol de 2012 (punt 7.2) on s’aprova tal pagament, es parla que l’Ajuntament abona tal quantitat “en aplicació dels compromisos de cofinançament”. En tot moment l’acta parla del “cofinançament de les obres”, de la mateix manera que fan les actes de plenari de 2009 on es prenen els acords sobre aquesta qüestió.

El problema no és, però, que es demostre una mentida que ja tots coneixíem, sinó que fa mesos Més Algemesí ja expressà la seua oposició a que la quantitat que li pertocava finançar a l’Ajuntament eixirà  de les arques municipals. Cal tenir present que tot i que el promotor del projecte del pàrquing és l’Ajuntament, qui executa l’obra i contracta l’empresa ha estat la Conselleria. Entenem que el compromís de cofinançament signat no implica necessàriament que l’Ajuntament estiga obligat a pagar directament la quantitat a cofinançar a l’empresa adjudicatària. És la Generalitat, a través de la Conselleria, qui ha subscrit un contracte d’obra pública a l’empresa i és a ella a qui deuria de pagar-li l’Ajuntament per a que pagués a l’empresa. No oblidem que, al capdavall l’Ajuntament que no té tipus de relació contractual amb l’empresa. Més Algemesí no veu clar, des del punt de vista administratiu, que l’Ajuntament abone una factura a una empresa amb la qual no manté cap tipus de relació administrativa. Si aplicàrem aquest criteri l’Ajuntament podria remetre les factures dels seus proveïdors a la Generalitat per a que les pagaren sota l’excusa que es deuen. Cada admistració deu fer-se càrrec dels seus proveïdors i contractes i en tot cas, després compensar deutes.

Així doncs, fa mesos proposàrem  en la Comissió d’Hisenda que, donat que la Generalitat adeuta més de dos milions d’euros a l’Ajuntament d’Algemesí, eixos 174.703,26€ que devia pagar l’Ajuntament calia compensar-los i descomptar-los del deute. Aquesta pràctica és una pràctica habitual i es fa periòdicament, per exemple, amb la Diputació de València. Aquest era la millor manera de defensar els interessos d’Algemesí, ja que era la forma d’assegurar-se cobrar, com a mínim eixa quantitat del deute. Dissortadament l’equip de govern no ha prioritzat els interessos del municipi i a requeriment de la Conselleria de data 27 de juliol ha decidit abonar, quatre dies després de sol·licitar-ho (31 de juliol) eixa quantitat sense establir cap tipus de negociació.

Considerem que tal decisió ha estat lesiva per a les arques municipals i per als ciutadans d’Algemesí que han vist augmentats els seus impostos pel continu impagament de subvencions i rebuts de la Generalitat. Lamentem que el nostre equip de govern no haja defès la millor opció per al nostre poble que era compensar el deute.