//
esteu llegint...

Participació i transparència

Atac a la transparència de l’Alcalde d’Algemesí no incloent el tema del salari

L’ALCALDE CONTINUARÀ COBRANT ELS 60.710€ PERÒ NO VOL JUSTIFICAR PÚBLICAMENT PER QUÈ

Donada la maniobra opaca i obscurantista que ha realitzat el Sr Alcalde no incloent en l’ordre del dia la discussió sobre acollir-se al regim transitori i excepcional de retribució, MÉS ALGEMESÍ preguntarà en el plenari de demà per què el Sr Alcalde no es rebaixa el sou, com a mínim, al que indica el que indica el RDL 1/2104.  Els ciutadans d’Algemesí que, som els que li’l paguem, tenim dret a tenir clar com justifica continuar cobrant el desgavell que cobra, donada la seua nefasta gestió econòmica i política. La  no inclusió com a punt d’ordre del dia del plenari de demà de la proposta debatuda i votada en Comissió Informativa de mantenir el sou de l’Alcalde acollint-se al règim transitori de caràcter excepcional no implica que el Sr Alcalde haja decidit baixar-se el sou, sinó, tot el contrari, que ha decidit mantenir-lo però sense dir-ho. No oblidem que el salari dels polítics els decideix el Ple, i si hagués decidit abaixar-se’l a 55.000€ o menys caldria aprovar-ho. A més a més cal tenir clar que si tenim un Alcalde que és capaç de dir que ha “donat” 14.000€ del seu jornal, quan no és cert, si s’hagués baixat el salari s’haveren aprestat a dir-ho als quatre vents.

El primer regidor no deu oblidar que, des de la publicació de el RD 27/2013 i del RDL 2/2014 el màxim que, amb caràcter ordinari, pot cobrar un Alcalde d’una població entre 20.001 i 50.000 habitants són 55.000€, salari que ens continua semblant elevat. La llei parla que complint determinades condicions, que l’Ajuntament les compleix, es pot cobrar més, però deixa ben clar que és una situació transitòria i excepcional. Si és el plenari el que va decidir, sols amb els vots populars, el sou que ara té, allò lògic, democràtic i transparent seria que també fóra el plenari qui es pronuncie sobre si el manté o no el salari escepcional. La no inclusió en el punt de l’ordre del dia d’un tema ja debatut en Comissió sols té una finalitat: impedir el debat i la discussió, que és l’essència, al capdavall de la vida democràtica. El Sr Alcalde vol continuar cobrant el mateix, però sense llum ni taquígraf, evitant que es parle del tema. Ens semblaria molt covard que s’acullga a l’excepcionalitat sense explicar els motius pels quals que ho fa. Un Alcalde, que tal i com hem explicat públicament deixarà 9’9 d’euros de deute en juny de 2015 quan podria haver deixat 3,6, un Alcalde que farà que paguem al llarg de la vida dels préstecs 4’2 milions més d’interessos, no té cap motiu per acollir-se a l’excepcionalitat que marca la llei.

Alcaldes com el d’Almussafes, o el de Saragossa, que han decidit acollir-se a aquesta excepcionalitat han sabut donar la cara i ho han debatut o ho debatran en públic. Ací tenim una primera autoritat que no vol donar la cara sinó que vol amagar-se darrere la llei, i més quan el tema ja havia estat debatut i presentat a Comissió. Lluny d’alegrar-nos per la no inclusió del punt en el plenari de demà, ens sembla una maniobra antidemocràtica que sols pretén entrebancar la transparència i el debat. El Sr Alcalde continuarà cobrant el que cobrava i no incloent-se el tema en el plenari l’únic que perd és la democràcia i la transparència, i tots els defensors de la democràcia i la transparència deuríem entristir-nos. Els populars, com sempre, fan i desfan presentant el tema a Comissió i eliminant-lo del Ple, demostrant que tenim davant nostre un govern de la improvisació que actua a base de pegots.

Esperem, i farem força, per tal que la pròxima vegada que parlem d’aquest tema no siga per a acollir-nos a aquesta mesura extraordinària sinó, com a mínim, per  acollir-nos a les directrius polítiques que marca el seu partit que és qui ha dit que allò normal seria que un alcalde d’una població com Algemesí no cobre més de 55.000€, quantitat que ens continua semblant elevada.