//
esteu llegint...

Economia i treball

M+S Algemesí presenta una moció per defensar el sector cooperatiu agrícola

 

El Govern Valencià, en contra del que recomana Europa, pretén concentrar cooperatives sense estudis que avalen la solució.

Després de les declaracions del passat dissabte 7 de juny de 2014 al diari “Levante EMV” del Vicepresident de la Generalitat Valenciana, Sr. Ciscar, en relació a les Cooperatives Agroalimentàries on s’afirmava que: “el Consell impulsará la concentración de entidades tras modificar la ley”, i donat que actualment en les Corts Valencianes es troba tramitant-se la modificació de la Llei 8/2003 de Cooperatives de la Comunitat ValencianaMÉS ALGEMESÍ ha presentat una moció per demanar que s’ature aquesta línia d’actuació política que únicament pot acabar de destrossar a les cooperatives agràries que estan sortejant la crisi.

La nova política del Govern de la Generalitat Valenciana no ve avalada per cap estudi econòmic seriós al respecte i es fonamenta simplement en una operació mimètica del que està passant a la banca o a altres sectors productius. El ben cert és que ens trobem davant una decisió merament política, temerària, sense fonament econòmic, que pot donar lloc a la desaparició de part significativa de l’activitat econòmica local. No oblidem que en el cas d’Algemesí la COPAL representa el major motor econòmic del nostre poble i una decisió política tan a la babalà com aquesta pot tenir efectes molt negatius en l’economia locals.

Cal recordar que el Govern Valencià es caracteritza per haver acabat amb tots els sectors econòmics del nostre País .El sector tèxtil, el del moble, la banca valenciana… han desaparegut pràcticament sota les polítiques econòmiques populars i ara sembla que pretenen el mateix amb el sector del cooperativisme agrari valencià.

MÉS ALGEMESÍ ha constatat queno hi ha estudis empírics realitzats per especialistes en matèria de economia i empresa que demostren que una major grandària de les cooperatives agroalimentàries done com a resultat un major grau de competitivitat de les mateixes en termes de millorar la seua situació econòmico-financera. Per contra, sí que hi ha estudis realitzats per especialistes en matèria d’economia i empresa i publicats a nivell internacional que demostren empíricament que una grandària major de les cooperatives agroalimentàries no millora la competitivitat de les mateixes. Sols cal veure els estudis realitzats per Vanessa Campos i Climent professora del Departament de Direcció d’Empreses de la Universitat de València, Dra. en Economia Social i Cooperatives per la mateixa Universitat.

La Dra. Campos, en un estudi publicat per la Universitat de Viena, a partir de l’anàlisi de les cooperatives valencianes i catalanes, demostra amb dades comptables reals tractades estadísticament que les cooperatives més grans no són més competitives. A més, la mateixa Dra. Campos la millor coneixedora de la realitat cooperativa valenciana, publicà en una de les principals revistes de direcció d’empreses a nivell mundial (Management Decision) un interessant article sobre les cooperatives valencianes i catalanes on desenvolupa una anàlisi estratègica a partir d’una enquesta passada a professionals del sector arribant a la proposta de solucions millors i diferents a les que impulsa el Govern Valencià. Per si fóra poc, la pròpia Comissió Europea en novembre de 2012 realitzà un informe sobre l’estructura i estratègies a seguir per les cooperatives agrícoles d’Almeria i del País Valencià –en el qual participà també la pròpia Dra. Campos- que per a res anava en la línia que indica el Govern Valencià.

MÉS ALGEMESÍ se situa doncs al costat de la línia que marca la Comissió Europea, la qual, insta a les cooperatives agràries a encetar processos de diversificació i d’integració vertical que ajuden a promoure canals de distribució curts per als productes agraris, i per tant s’oposa radicalment a la temerària línia política que pretén marcar el Govern Valencià..La pròpia idiosincràsia del moviment cooperatius implica que aquestes han de ser unes cooperatives no sols de proximitat, sinó ens associatius de grandària xicoteta/mitjana que han de ser controlades en tots els aspectes pel soci cooperatiu. No podem perdre de vista que un soci cooperatiu no és un simple accionista inversor anònim i desubicat, sinó que el cooperativisme és una forma d’associacionisme i col·laboracionisme econòmic que no ha de fer perdre mai al soci les referències exactes i concretes de la seua cooperativa, cosa que pot perfectament passar amb el que pretén impulsar el Govern Valencià. Per això MÉS ALGEMESÍ defensarà aquest sector dels desficacis del Govern.