//
esteu llegint...

Cultura i festes

25 anys després, TV3 i cinc canals menys

La noticia d’ahir divendres va ser el cessament de les emissions de TV3 i la resta de canals de la cadena autonòmica a les nostres terres. MÉS ALGEMESÍ lamenta aquest cessament, d’entrada perquè disminueix l’oferta informativa i lúdica del panorama televisió, i, en segon lloc, perquè ha estat una televisió que a més de ser la més antiga després de TVE ha estat vinculada durant decennis a la història del nostre poble, donat que les emissions del nostre Berca TV es feien a través d’un repetidor local que emetia la senyal de TV3.

Ningú pot ignorar que, per molts valencians i valencianes, la TV3 ha estat una televisió que ha format i forma part de la seua vida, tant per raons de qualitat com lingüístiques i culturals. Això és una realitat que pensem que s’ha d’acceptar. Òbviament també hi ha d’altres valencians i valencianes que mai s’han decantat per aquest canal ni l’han sentit com a propi. Ara bé, siga quina siga l’opció i valoració de cadascú en relació a TV3 el ben cert és que des de fa uns anys cap ací, amb l’aparició de la TDT, s’ha ampliat tant el nombre de canals com la diversitat d’opcions ideològiques transmeten. Sembla, doncs, un contrasentit que es camine al mateix temps en una direcció –ampliar l’oferta de canals- i en la contrària –tancar-ne.

A més a més, cal fer notar que si ja resulta difícilment explicable que en el segle XXI es prohibisca l’emissió de determinats canals –sembla que això és una opció que sols prenen països com Veneçuela que volen reduir al mínim la pluralitat ideològica-, encara ho és més que a l’entitat responsable de la difusió –ACPV- se li hagen imposat, per molt legals que siguen, multes que ni a les multinacionals del petroli o les telecomunicacions se li imposen.

MÉS ALGEMESÍ aposta per la diversitat d’opinions i opcions audiovisuals, i més quan l’emissió d’aquest canals no implicava cap càrrec per a les arques públiques ni causava problemes tècnics a altres canals. No podem oblidar que l’opció de veure un canal o altre és sempre una opció personal i que a ningú se li obliga a veure ni la TV3· ni cap altre canal. Resultaria preocupant i perillós que d’ara endavant els polítics i les associacions en lloc de dedicar-se a fer arribar la seua veu a la societat fent efectiva la pluralitat d’opinions es dedicaren a emmudir l’opinió dels que no pensen com ells, ja que això ens portaria a l’enfrontament i la incomunicació.

Per totes les raons exposades MÉS ALGEMESÍ demana la continuïtat de les emissions dels canals de TV3 –així com la d’altres comunitats autònomes que també ho desitjaren- i emplaça als partits polítics i institucions implicades a trobar una solució tècnica i jurídica sobre les desorbitades multes que se li han imposat a ACPV.