//
esteu llegint...

Economia i treball

M+S proposa canviar la política de construcció de nínxols

No  podem obligar a la gent a comprar un nínxol senzill quan vol un nínxol doble, ni cobrar taxes per serveis no prestats

 

No cal dir que tenim un cementi perfectament agençat i mantés pels treballadors municipals. No obstant això, hi ha, en primer lloc, un aspecte a relatiu a la manera que es té  de planificar la construcció dels de nínxols que cal canviar. Fins ara es construeixen blocs de nínxols mixtes, és a dir en un mateix bloc hi ha tramades de nínxols simples i altres dobles. Allò esperable seria, més o menys, que anaren ocupant-se un doble per cada dos simples, ja que se suposa eixa és la previsió del promotor. Però  la realitat no és eixa, sinó que és que s’ocupen primer tots els nínxols dobles i sols després comencen a ocupar-se els senzills, en gran part per gent que havera preferit o necessitat un doble i s’ha vist obligada a ocupar-ne el senzill per la inexistència del doble. Tot i que el PP pensa que és la gent qui s’“equivoca”, el que passa és que a Algemesí tenim un equip de govern que no sap que és l’administració qui ha d’estar al servei del ciutadà: Els populars locals no entenen que la seua obligació és planificar bé el servei que presten i no obligar al ciutadà a plegar-se a la seua voluntat.

Això fa que familiars, per exemple, d’un finat d’avançada edat que desitgen soterrar al seu familiar en un nínxol doble per tal de poder soterrar, si és el cas, a l’altre familiar major en el mateix encara que  no hagen passat els cinc anys, han d’adquirir obligatòriament un senzill.. Així doncs, en cas de faltar l’altre membre de la parella abans dels cinc anys, l’administració popular els “obliga” a enterrar-lo en un altre nínxol del cementiri. Quin servei està donant a la ciutadania el PP quan ni en els moments més dolorosos està, de fet, al seu costat?

L’única manera que es té d’evitar aquesta reiterada situació és la de deixar de construir blocs mixtes de tramades simples i dobles i començar a construir blocs independent de tramades simples i dobles. D’aquesta manera la següent vegada que es necessite construir un bloc es construirà sols del tipus del que faça falta. Així, si en un determinat moment veiem que les dobles tenen una alt nivell d’ocupació i les simples no, la següent vegada que es construisca es farà un bloc sols de dobles i es deixen les simples per a més endavant. Sols així oferiríem als ciutadans el servei que ells realment necessiten i no els obligaríem, com ara està passant, a enterrar a un familiar en un tipus de nínxol que no és el que vol ni el que necessita.

Al mateix temps M+S proposa una segona qüestió. Caldria corregir una norma que entenem que no és adequada i que el PP pretén imposar en l’esborrany d’ordenances fiscals que ha enviat. Quan una persona compra un nínxol doble paga el doble per tal de poder soterrar a dos difunts en ell, tot i que no faça cinc anys de la seua defunció; i paga doble perquè ocupa doble lloc. Fins ahí tot correcte. Si en un nínxol senzill, després del cinc anys, es produiex una segona ocupació es paga un 20% del valor del nínxol. En el doble, òbviament, el segon difunt ja estava pagat (al 100%) i no es paga res. En el cas d’una tercera ocupació en el nínxol senzill es paga el 10%, però en el cas del nínxol doble es paga el 20% del preu del nínxol quan es fa la tercera inhumació, corresponent eixa quantitat tant a la tercera com a la quarta inhumació, es realitze o no.. Aquesta forma de gravar el nínxol doble és injusta.

Per posar un exemple, si posem que un nínxol senzill costa 500 euros, al soterrar un segon ocupant es pagaria 100€, i a l’ocupar un tercer es pagaria 50€. En el cas d’un doble que valguera 1000€, els dos primer ocupants costarien, òbviament, a 500€ cadascun. Però amb l’actual normativa la tercera ocupació costaria 200€, es produisca o no una quarta. En el cas que es produisca la tercera i quarta ocupació ja eixirien a 100€ cada inhumació. Tot i que les següents són al 10% també passaria el mateix, ja que s’obliga, al realitzar una cinquena inhumació a cobrar la sisena. El PP d’Algemesí vol imposar una tàctica que es prohibí a les companyies telefòniques o de pàrquings: a cobrar per serveis no realitzats o drets no executats.

És per això que M+S ALGEMESÍ ha presentat una moció tant per que en les ordenances fiscals relatives al cementeri s’indique que s’ha de, cobrar cada inhumació dels nínxols dobles per separat, com per a que es modifique la política constructiva dels níxols.

Lamentem profundament tenir al capdavant de l’ajuntament un equip de govern que es dedique a fer-se ridícules i patètiques fotos amb un Conseller commemorant aniversaris de la inauguració d’edificis que han estat pagats pel govern central, però que es desentén dels problemes que afecten al dia a dia dels ciutadans. Lamentem, doncs, tenir un equip de govern que demostra no estar preparat per governar i lamentem sobretot els perjudicis que ocasionen a tots.