//
esteu llegint...

Economia i treball

L’Ajuntament d’Algemesí demana mesures preventives contra el Drac Groc

M+S, que presenta una moció al respecte, agraeix a tots els grups el suport a la iniciativa contra el Drac Groc

 

La preocupació  de M+S ALGEMESÍ pel món de l’agricultura i el cooperativisme ha estat una constant durant aquests quatre anys i per això fa quinze dies presentàrem una moció per extremar la prevenció contra el vector transmissor del  huanglongbing (conegut amb l’acrònim de HLB), i, , si foc el cas, mesures contundent en cas d’aparició  de la malaltia més devastadora a nivell mundial del cultiu dels cítrics, el “drac groc”.

En el moment de presentar-la ja manifestàrem que pensàvem que, donat el risc que aquesta plaga pot representar per a l’economia del nostre poble i la nostra comarca, una moció d’aquest tipus devia ser aprovada per unanimitat com a institucional.. I cal dir que així ho entengueren la resta de grups del consistori que no sols acordaren que ens pronunciàrem sobre el tema sinó que feren les seues aportacions al respecte, aprovant-se en el plenari del passat 26 de febrer  una moció pactada i consensuada entre tots. Com a promotors de la iniciativa volem agrair a tots els grups polítics  municipals el seu interés i aportacions, ja que en un tema com aquest cal que caminem tots junts.

D’aquesta manera, tots junts, demostrem que la defensa del nostre principal cultiu, els cítrics, és prioritària per a tots els grups polítics, donada l’amenaçà mortal per al cultiu que significa el HLB. I els polítics d’Algemesí tenim l’orgull de formar part d’un dels primers ajuntaments valencians que ha mostrat la seua preocupació en  una qüestió tan important com aquesta.

Esperem que poc a poc la resta d’Ajuntaments de la Ribera i del País Valencià vagen sumant-se a aquesta iniciativa per tal de conscienciar a les administracions supralocals de la importància d’estar preparats per afrontar aquest repte i d’investigar les possibles solucions.

Cal insistir, tant davant del Ministeri com de la pròpia Generalitat, la gran  importància que té dotar de tot el finançament necessari al nostre IVIA , per tal que aquest emprenga l’estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria. Si no volem invertir, com està passant ja en els estats de Florida o Califòrnia als EEUU, en la replantació de superfícies de cítrics més grans que la província de València, hem d’invertir en investigació i prevenció.

El futur del nostre poble, de la nostra comarca i el nostre País està en joc, ja que no podem permetre que a la crisi econòmica i de comercialització dels cítrics s’afegisca una crisi fitosanitària de conseqüències imprevisibles.

Per això volem novament agrair a la resta de partits polítics que hagen escoltat la nostra petició i hagen fet possible aquest pronunciament institucional i oficial que ara volem donar a conèixer.