//
esteu llegint...

Economia i treball

EL PP d’Algemesí oculta que el rebut d’aigua pujarà entre 40 i 55 euros l’any

Després de les eleccions proposarem un front comú d’ajuntaments progressistes per donar-li “Plantó” a la Conselleria i obligar a renegociar la qüestió de l’aigua

 

L’equip de govern popular acaba la legislatura tal i com la comença, ocultant informació rellevant al ciutadà. Fa aproximadament un mes vingué el president Fabra, el major morós de l’ajuntament, a visitar les obres que s’havien realitzat per a rebre aigua de qualitat de la potabilitzadora de la Garrofera. Llavors s’anuncià que la connexió seria efectiva a partir del dia 1 de maig. Però no s’anuncià què cobrarien al ciutadà per eixa aigua. I cobrar-la, la cobraran.

El cost de l’aigua que arriba als domicilis és de 31 cèntims per metre cúbic. Això és el que costa l’extracció de l’aigua, el manteniment de les instal·lacions, de de la xarxa de distribució, despeses administratives… (parlem del cost variable, no del fix). Però pròpiament per l’aigua no paguem res a ningú. No obstant això, a partir del dia 1 està previst que el 90% o més de l’aigua que arribe als nostres domicilis siga la que prové de la potabilitzadora de la Garrofera. A diferència de la que extraiem dels pous, aquesta aigua sí que costarà diners, costarà uns altres 31 cèntims el metre cúbic, i això deurà reflectir-se al rebut. Però a tres dies de començar a distribuir-la l’ajuntament no ha calculat, ni vol calcular el cost que tindrà per a l’usuari. És cert que ens estalviarem el 90% de l’energia de l’extracció, però no és menys cert que, a més del cost que tindrà barrejar-la, l’usuari deurà assumir el cost corresponent al  20 o 30% de pèrdues d’aigua, ja que no tota l’aigua que arribarà de la potabilitzadora es facturarà als veïns per fuites, pèrdues i altres motius.  Això significa que l’increment final del preu que pagarà l’usuari per metre cúbic d’aigua estarà al voltant dels 56 cèntims, poc dalt o baix. És a dir, el metre cúbic d’aigua s’incrementarà aproximadament un 80%

M+S ALGEMESÍ ha exigit reiteradament transparència en aquesta qüestió i que s’informe a priori del que li va a costar el servei al ciutadà, cosa que no s’ha fet i que no es farà. És políticament intolerable que ens suministren un servei sense saber el seu cost. Ningú cridaria per telèfon sense saber el que val el minut. Però el PP d’Algemesí vol “enganyar” a la ciutadania ocultant, per motius electoralistes, un tema que ara no li interessa treure. Vol “vendre la moto” de que el solventa –amb vint anys de retard- però sense informar al ciutadà què li costarà. No ens estranyaria que el primer comunicat que treurà el PP quan ja no tinga responsabilitat de govern serà acusar a qui governe d’augmentar el rebut de l’aigua.

I el cost no és tampoc menyspreable. Les últimes dades que proporcional l’INE indiquen que el consum al País Valencià d’aigua és de 160 litres per habitant i dia. Això implica que per a una llar de 4 membres el rebut de l’aigua es veurà incrementat cada trimestre entre 10 i 14 euros, o el que és el mateix, pagarem entre 40 i 56 euros més a l’any.

Les condicions en que s’ha fet aquesta operació de portar aigua a la Ribera, el fet que l’aigua de boca s’ha de “comprar” als regants quan és prioritària, el fet que se’ns cobre interessos per unes obres, com si la Generalitat fóra un banc i no una administració, el fet que no hi haja un pla de recuperació del aqüífers tindrà com a conseqüència que M+S ALGEMESÍ, de tenir responsabilitat de govern, estudiarà seriosament tant el continuar en aquestes condicions en la Comunitat d’Usuaris constituïda, com el volum d’aigües comprades en cas de continuar.  M+S ALGEMESÍ no pensa fer-li el joc a aquells que estan fent de l’aigua un negoci.

De fet pensem proposar a la resta d’ajuntaments progressistes que sorgisquen de les noves eleccions un “plantó” a la Conselleria del PP per a obligar-la a que renegocie la situació. Si els ajuntament més poblats de la Ribera abandonen l’esmentada Comunitat d’Usuaris la Conselleria no tindrà més remei que replantejar-se la situació i oferir alternatives, cosa que no ha fet fins ara.