//
esteu llegint...

Cultura i festes

M+S Algemesí | Proposem crear una partida de 100.000€ per a bancs de llibres, de manera urgent

No entenem per què a nivell municipal no s’ha pres aquesta decisió abans, existint la possibilitat de finançar-la per aquest pressupost

La “gratuïtat dels llibres de text” va ser una de les mesures més publicitades en campanya per part d’alguna de les formacions que ara tenen responsabilitat directa de govern. No obstant això, a nivell municipal, s’havia renunciat a fer res al respecte per a aquest curs.

M+S ALGEMESÍ també portava en el seu programa mesures en aquesta línia, no parlant de la gratuïtat pura i dura dels llibres de text, sinó en una línia més sostenible ambientalment i econòmicament com era la de crear un banc de llibres municipals, en col·laboració amb les AMPA i centres, i amb la implicació de les impremtes. De fet així ho proposàrem durant les negociacions d’investidura i així ha quedat reflectit en el punt 48 de les 115 propostes. Aquesta mesura sí era factible posar-la inicialment en marxa per a enguany perquè era possible trobar finançament si es tenia interés.

Afortunadament la Conselleria d’Educació, tal i com nosaltres haguérem fet, també ha apostat pel tema i a anunciat la imminent convocatòria d’unes ajudes per a la creació d’un banc de llibres que comportarien la subvenció a tots els alumnes de primària i secundària de la localitat. Per a enguany se’ls subvenciona amb 100€ els quals han de ser sufragats, a parts iguals, per Conselleria, Diputació i l’Ajuntament, tot i que la Diputació ha manifestat la seua voluntat d’assumir enguany la part municipal..

Fins l’any 2013 existia almenys una partida als pressupostos per a beques de llibre de text, partida que a partir de 2014 desapareix, la qual cosa impedeix de manera efectiva dur a terme l’hipotètic conveni.

No podem permetre que els ciutadans i ciutadanes d’Algemesí perguen aquesta oportunitat per no existir, no ja consignació suficient, sinó ni tan tècnicament una partida pressupostària on “posar” els diners que ens arriben. A més tot i les declaracions de la Diputació sobre que posarà ella la part municipal, el ben cert és que res està per escrit. Com que se sol dir que persona previsora val per dos, el que cal és buscar d’on treure eixos diners dels pressupostos municipals per si de cas fan falta, i si després ens ho paga Diputació, millor perquè els podrem destinar a altres coses. Cal doncs moure’s i fer-ho ràpid perquè els terminis són curts.

La quantitat aproximada que li correspondria pagar a l’Ajuntament per 2015 seria d’uns 100.000€, i eixos diners estan disponibles en el pressupost municipal si se sap buscar. En concret es poden traspassar, que és el que nosaltres proposem, de la partida del complement de productivitat, partida que mai s’esgota. Aquesta partida per qüestions legals alienes a l’ajuntament està sobrevalorada. En 2013 i 2014 ascendia a 440.000€. En 2013 sols es gastaren 148.000€ i en 2014 molt menys, 86.000€. Tots els anys queden per gastar uns 300.000€ que, o bé es destinen parcialment a altres coses, o bé es queden en caixa. Enguany la partida és una mica inferior 370.000€ però encara queden per gastar 318.000€.

És per això que en el dia d’ahir presentàrem una proposta per a reduir la partida de productivitat i crear la partida d’ajudes a la creació d’un banc de llibres, dotada en 100.000€. Volem que s’encete de manara immediata els tràmits que comporta la creació d’una nova partida, ja que no és una cosa immediata. Cal que la nova partida estiga creada el més aviat possible, i amb diners, per tal de dur endavant el programa del banc de llibres. Seria una llàstima que per no haver fet les coses quan tocava els ciutadans d’Algemesí no tingueren dret a eixa subvenció.

Donat que hi ha una part de la gestió que correspon directament a l’equip de govern, i la decisió última depèn en part també d’ells, des M+S ALGEMESÍ els animem, per l’expectativa que ha despertat entre la ciutadania, a accelerar al màxim els tràmits per tal que al mes d’octubre ja puga estar dotada la partida amb eixos diners.

Certament no acabem d’entendre, donat l’interés que durant la campanya alguns posaren en aquesta qüestió, com aquest procés administratiu per crear una partida per ajuda a la compra dels llibres no es posà en marxa ja en el passat plenari del mes de juliol. El que valen són els fet, no les paraules.