//
esteu llegint...

Economia i treball

Els pressupostos de la Generalitat contemplen l’estudi d’una residència a petició de +A

El grup parlamentari de Compromís, a petició de M+S Algemesí, acorda establir com una de les principals línies d’actuació la valoració de la residència per a majors

Els pressupostos presentats per M+S ALGEMESÍ, i que contaren amb el suport de l’equip de govern, contemplaven partides per a 5 dels 6 primers projectes demanats per la ciutadania, quedant-se un sense consignació: una residència per a gent major. Aquest, a més de ser un projecte de gran envergadura. és un projecte que d’acord amb la nova llei li pertoca realitzar a la Generalitat, no a l’ajuntament.

Això no significa que ens desentenguem d’ell. Tot el contrari. Començàrem a veure quina era la millor manera de fer-lo real.. Així com altres partits se’ls ompli la boca demanant-ho però no fa res per fer-lo real, tinguen el poder o no, nosaltres hem posat el marxa els mecanismes necessaris per a que aquesta residència, poc a poc, comence a caminar. És per això que ens posàrem en contacte amb el grup parlamentari de COMPROMÍS per explicar-lo que Algemesí té una mancança de places. Els comentàrem, per una banda, que segons la OMS calen 5 places de residència per cada 100 persones majors de 65 anys. Això implica que Algemesí deuria de contar amb unes 200 o 220 places, però en realitat sols compta amb 52 places en una residència privada gestionada per un patronat. Per un altra els explicàrem que l’ajuntament ja té el terrenys per a la seua construcció al costat del centre de dia i que el que ara calia era començar a fer un estudi social i tècnic sobre la seua construcció.

COMPROMÍS es prengué molt d’interés per l’assumpte i de seguida presentà una esmena (l’esmena 228) sobre aquesta qüestió. Amb aquesta esmena de COMPROMÍS la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclussives passa a tenir com a una de les principals línies d’actuació per aconseguir l’objectiu de millorar la xarxa assistencial destinada a persones majors la “valoració de la construcció d’una residència per a la 3a edat a Algemesí”. Es posa en marxa així la maquinària burocràtica que farà que en no massa anys Algemesí puga contar no ja sols amb una residència, sinó si és possible, i en això insistirem, una sèrie d’habitatges tutelats per a persones majors.

El difícil en aquest projectes és sempre començar. No volem crear falses expectatives i fer creure que en poc de temps tindrem una residència. Falta passar per moltes fases, però el ben cert és que el pas que el nou govern de la Generalitat ha donat és important. Per primera vegada, i gràcies a la insistència de M+S ALGEMESÍ que ha demanat durant cinc anys seguits aquesta residència, la seua valoració i estudi queden recollits als pressupostos de la Generalitat. El fet a més que la seua valoració siga designada com a “línia principal d’actuació” de la Generalitat, i el fet que siga l’única residència que s’anomena en aquetes línies principals mostra ben a les clares la importància que la Conselleria atorga a aquest centre.

Junt amb aquesta bona notícia per a començar aquest 2016 els pressupostos, a més de les diferents subvencions nominatives habituals per a diferents temes de Benestar Social, contempla també l’assignació de 20.762€ per a combatre la pobresa energètica a Algemesí així com també 16.650€ per a la millora de l’accessibilitat al paratge de la Xopera.

Tot i que ens hagués agradat que les necessitat d’Algemesí estigueren encara més presents en els pressupostos de la Generalitat la difícil situació econòmica amb que s’ha trobat el nou Govern valencià fa impossible poder atendre-les totes, no ja en el primer pressupost, sinó en la primera legislatura. Volem doncs agrair a COMPROMÍS l’interés mostrat per un tema tan important pels algemesinencs com és el que comence a ser realitat eixa residència pública per als nostres majors que tant necessitem.