//
esteu llegint...

Cultura i festes

La biblioteca d’Algemesí obri menys hores de les que marca la llei

M+S Algemesí presenta una moció per dotar-la de personal suficient i poder obrir 35 hores a la setmana en lloc de les 30 actuals. Donem així compliment al punt 63 de l’acord d’investidura.

Un dels serveis que obligatòriament ha de prestar un municipi major de 5.000 habitants és el de biblioteca. Però a més les condicions en que s’ha de prestar aquest servei vénen també estipulades per la legislació. La Llei 4/2011 de Biblioteques de la Comunitat Valenciana estableix en el seu article 26 que els municipis majors de 10.000 habitants han de tenir oberta la biblioteca un mínim de 35 hores setmanals. La Biblioteca pública d’Algemesí obri sols 30 hores a la setmana. Aquesta obligació fins i tot és anterior a l’actual llei vigent.

Per a M+S ALGEMESÍ resulta escandalós que un servei tan valorat i utilitzat per la ciutadania no s’estiga oferint en les condicions que estableix la llei i que ningú faça res. El problema és que amb l’actual plantilla és impossible prestar aquest servei en condicions, i més quan les quatre treballadors existents no sols s’ocupen de la biblioteca, que amb la mateixa plantilla que fa anys, presta cada vegada més serveis, sinó que s’han d’ocupar també de l’arxiu, un servei que tenen assimilat. Per poder obrir més hores fa falta la contractació d’una cinquena treballadora, contractació que és possible des de fa anys però que l’equip de govern anterior no volgué fer efectiva. Des de fa anys els pressupostos contemplen una plantilla de cinc treballadors per a la biblioteca, reserven diners per a pagar eixos cinc jornals, però sols hi ha contractades quatre treballadores –dues funcionàries de carrera i dues interines-. Sistemàticament el jornal de la cinquena treballadora o s’utilitza per a cobrir altres partides o passa al romanent.

Per això  M+S ALGEMESÍ ha presentat un moció per tal que açò no torne a passar i prestem el servei de la biblioteca d’acord amb el paràmetres que indica la llei, és a dir que obrim com a mínim 35 hores a la setmana, i si és possible, alguna més. Això implicaria que podríem obrir almenys una hora més diària entre setmana. L’ampliació de l’horari de la biblioteca va estar una de les propostes que se’ns va fer en les diferents Assemblees de Barri que férem.

En concret el que demanem és que la plaça no coberta en l’actualitat, que és la de de Tècnic Mitjà de Biblioteca (grup A2), siga coberta a través d’un procés de promoció interna, permetent així la promoció laboral que és un dels drets dels treballadors públics. Per fer açò possible simplement cal contemplar aquesta promoció en la seegüent oferta d’ocupació pública que d’ací poc hem d’aprovar.

Com que aquesta promoció interna deixaria vacant una plaça inferior després sols caldria cobrir-la provisionalment de manera interina –com estan les altres- fins que la llei permeta treure-les a concurs. D’aquesta manera serien cinc les persones que atendrien la biblioteca i l’arxiu municipal i podrien tant prestar més i millors serveis com augmentar el número d’hores d’obertura de la biblioteca. A més es millorarien les seues condicions laborals donat que podrien fer diferents torns de treball.

Cal potenciar la nostra biblioteca municipal perquè és un dels serveis més valorats pel ciutadans d’Algemesí, un servei del qual mostren una major satisfacció, donat que està atés per una magnífica plantilla de professionals. Des dels seus inicis ha anant oferint més serveis i dinamitzant la vida cultural del poble. Realitza animació a la lectura per a xiquets i xiquetes, conta amb un club de lectura, amb una bebeteca, organitza activitats per a la setmana del llibre, en l’actualitat gestionen també el préstec de CD i DVD… A més a més les seues treballadores atenen també l’arxiu municipal … Mostra del bon fer de les treballadores públiques i en especial de la bibliotecària, és que aquesta va ser distingida en 2009 amb la distinció de Bibliotecària de l’Any reconeixement atorgat per l’Associació de Bibliotecaris Valencians.

Amb la moció que presentarem complirem la promesa del nostre programa d’obrir-la més hores i de dotar-la de més personal, promesa que després passà a estar recollida com a proposta 63 de l’acord de govern de les 115 propostes.