//
esteu llegint...

Cultura i festes

La pilota valenciana a Algemesí com a ritual exclòs

Benvolguts amics i amigues de M+S ALGEMESÍ.

Esperem que l’estiu haja anat bé. Retornem a la normalitat i us suggerim una bona i agradable manera de fer-ho. El dissabte dia 3 de setembre, a les 7 de la vesprada s’inaugurarà una interessant exposició al Museu de la Festa. Es tracta de l’exposició “Joc, espai i xarxa. La pilota a Algemesí com a ritual exclòs“, de l’editorial i productora cultural riberenca “Això és com tot” que a més ha elaborat un interessant llibre sobre la història de la pilota al nostre poble que també serà presentat eixe dia. Es tracta d’una exposició i d’un llibre fets a partir d’un exhaustiu treball de camp realitzat a base d’entrevistes amb els pilotaris i trinquetaires d’Algemesí, consultant arxius, documents de l’època…

Coneixem moltes coses del nostre patrimoni més internacional, la Festa de la Mare de Déu de la Salut, però com a valencians que som participem també d’un patrimoni del qual desconeixem moltes coses. Aquesta exposició i llibre vénen a omplir aqueix gran espai i enceten una línia d’investigació que sens dubte cal continuar.

Estem contents d’aquesta inauguració, i per això us volem convidar a assistir, perquè és una aposta que feu el grup municipal M+S ALGEMESÍ que ara es veu materialitzada. Va ser a proposta nostra que s’introduí en els pressupostos d’enguany una partida destinada a realitzar una exposició sobre la historia de la pilota valenciana a Algemesí. Gràcies a eixa previsió el dissabte tots i totes ens assabentarem del moltes coses que el més joves, i no ja tan joves, desconeixem.

La pilota també és un patrimoni nostre, un ritual del qual no podem ni volem quedar exclosos. I el primer que cal fer és “memòria històrica” sobre ella al nostre poble. Perquè ja sabeu allò de “qui perd els orígens perd la identitat“. El dia 3 recordarem part dels nostres orígens i recuperarem un poc més la nostra identitat com a poble, com a poble valencià.
No falteu, us esperem.