//
esteu llegint...

Seguretat ciutadana

El govern d’Algemesí malgasta 34.000€ contractant “informants-vigilants” de parc que no seran autoritat

Contractaran 8 desocupats que vigilen zones verdes per “cridar l’atenció” als infractors. Això pot posar en perill la seua integritat física. Eixos 34.000€ estarien millor invertits i donarien ocupació igual en altres projectes més útils.

De nou ens trobem davant una nova ocurrència de l’equip de govern que per tal que no els recordem la crua realitat, que a final d’any tenen per gastar gran part dels pressupostos, han ressuscitat un programa d’ocupació que fracassà en 2016 i que no té cap sentit.

El passat dia 1 de desembre aprovaren en la Junta de Govern Local destinar 34.694,64€ a contractar 8 persones durant 3 mesos per al “Servei d’informació cívica i foment de la convivència ciutadana”. Es tracta de contractar a aturats per a que “vigilen” els parcs de la ciutat i la zona recreativa de la Xopera. Evidentment M+S ALGEMESÍ està a favor de les polítiques d’ocupació i de contractar a persones aturades del poble, i per això considera ben empleats els diners que es destinen a contractar desocupats per a manteniment del cementeri, per a completar la brigada d’obres, per a fer treballs de manteniment en jardineria en primavera, tardor o hivern o per arreglar camins rurals. Però malgastar inútilment els diners per dir que es fa alguna cosa no.

Es va a contractar a aquestes persones, tal i com textualment diu el projecte, per a “Vigilància d’espai públic per informar a ciutadania de possibles conductes impròpies d’acord amb la normativa”, per a “Requerir a policia local per la comprovació de possibles infraccions a Ordenances Municipals” i per a la “identificació dels causants de les incidències, infractors”. I heus ací on està el problema i el perill.

Tal i com s’hi indica aquests treballadors o treballadores municipals, que aniran identificats amb una armilla o roba retolada amb “Informació Cívica”, han de cridar l’atenció a les persones que no utilitzen bé els contenidors, que no recullguen els excrements dels animals, que estacionen indegudament, que facen soroll…

No cal dir que no ens sap greu que a aquestes persones se’ls recrime la seua conducta, però el problema és que es posa en perill a aquests treballadors perquè no tenen la categoria d’autoritat. Per molt que criden a la policia, si aquesta no presencia els fets, la denuncia qui l’ha deuria d’interposar o iniciar seria aquest treballador a títol personal, treballador que no gaudeix, com un agent policial, de la presumpció de veracitat. No estem en el mateix cas d’una denuncia dels controladors de l’ORA que ni s’adrecen directament a la ciutadania, ni són ells a títol personal qui “denuncien” al ciutadà davant l’administració, ja que qui ho fa és l’empresa. Des de M+S ALGEMESÍ considerem temerari aquest projecte i més quan no té continuïtat en el temps. A primeries de 2016 ja es va fer una experiència semblant, tot i que en aquella ocasió la tasca principal era informar dels desperfectes dels jardins i no cridar l’atenció. Aquesta experiència no ha estat avaluada, no va servir realment per a res i no ha tingut continuïtat en 2017. Ara es te l’ocurrència de reorientar aquella absurditat en açò però sols per a la primera meitat de 2018.

Clar que volem que s’invertisquen eixos diners en donar feina als nostres conciutadans, però feina beneficiosa per al poble. Beneficiarien més al poble si es destinaren a netejar el cau del Magre, a contractar obrers per a fer rampes, a reforçar el programa d’hivern de jardineria (al que sols han destinat 21.700€), a augmentar la inversió en camins rurals, a fer obres de manteniment i pintura en col·legis i edificis públics, a netejar abocadors il·legals…, o fins i tot, a contractar un agent de policia més que controle i sancione eixes conductes. Però no podem restar callats quan veiem que van a  “cremar-se” 34.000€ d’aquesta manera, donat que dubtem que tal inversió servisca per a evitar conflictes cívics, en tot cas en pot crear més d’un.