//
esteu llegint...

Medi ambient i ecologia

Estem pagant per un web del temps que dóna informació errònia i no fa predicció

El regidor elaborà un plec destinat a pagar 450€ mensuals per obtenir la mateixa informació que tenim debades al mòbil. No tenim ni prediccions locals concretes, ni alertes meteorològiques per a situacions com les de falles

 

Aquest estiu eixí a concurs la gestió de la pàgina web municipal sobre l’oratge, del manteniment de l’estació meteorològica municipal instal·lada a l’ajuntament, i dels avisos i previsions municipals. Però com que l’equip de govern passa de treballar-se els temes va treure el plec de fa anys sense especificar què es demanava i sense incorporar els nous serveis que ja teníem i que ara s’han perdut. Com que l’únic criteri d’adjudicació era l’econòmic les millores de serveis que qualsevol empresa oferira no es valoraven. L’únic criteri fou donar-ho a l’empresa més barata tot i que no fera més que reproduir la predicció d’AEMET. I això és el que ha passat.

Si visitem l’apartat de predicció de la pàgina municipal veurem que qui signa la predicció és AEMET. La predicció que AEMET o el telèfon mòbil ens facilita gratuïtament cada dia, a Algemesí li costa 405€ al mes. Bon negoci! Així doncs hem passat de tenir a la web una predicció escrita i personalitzada, que fins i tot tenia en compte les diferents zones climàtiques del terme, a tenir una “predicció” basada en dades i dibuixets que l’usuari ha d’interpretar què significa.

Però l’altra part del contracte, la de bolcar les dades de l’estació meteorològica a la web tampoc s’està fent bé tal i com ara en falles hem pogut comprovar. La pàgina web local algemesialdia.com ha contractat els serveis de predicció meteorològica de l’empresa local inforatge que compta amb una estació meteorològica pròpia a Algemesí. Si comparem la informació relativa al 2 de març descobrim que l’ajuntament informa que la velocitat màxima del vent fou de 30’6 km/h, mentre que inforatge informa que la ràfega màxima d’eixe dia és de 79.6 km/h. Si comparem la informació d’aquestes festes observem que la velocitat màxima del dia 17, segons el servei municipal, és de 25’9 km/h, front als 51’8 km/d d’inforatge, que és el doble de velocitat. És evident que una de les dues pàgines proporciona informació errònia, però quina? No cap dubte que la municipal, ja que si anem a l’estació d’AEMET més propera, la de Polinyà del Xúquer, descobrirem que allí la ràfega màxima allí registrada el dia 17 fou de 48 km/h.

La web municipal no proporciona doncs una informació clara ni fiable sobre el vent, ja que no recull ni distingeix la velocitat del vent de la ratxa màxima. I això no és una qüestió menor de cara al tema de les assegurances. Sense informes ni dades correctes del vent a Algemesí els afectats ho tenen pitjor per reclamar els danys. De fet abans el ciutadà podia sol·licitar a l’ajuntament un certificat oficial de la incidència meteorològica, certificat que li facilitava la tramitació davant l’asseguradora. Ara ja no ho pot fer, tot i que sí que el pot sol·licitar a inforatge a través d’algemesialdia.com. Cal afegir que tampoc s’ofereixen ja alertes als responsables polítics, ni als serveis municipals d’obres o policia, els avisos personalitzats davant alertes de vent per a retirar llums, bastiments… o per engegar el protocol davant onades de fred. En l’actualitat tenim menys prevenció davant perills.

Des de M+S ALGEMESÍ considerem que l’actual equip de govern, responsable per no haver elaborat un bon plec, no pot continuar pagant més de 400€ mensuals per una predicció no concretada per al municipi, sense servei d’alertes ni consulta i que a més ofereix una informació meteorològica errònia que no serveix al ciutadà per a les seues reclamacions. Així doncs aquest govern ha de fer el que pertoque per no tirar els diners de la ciutadania, que és el que està fent ara. I si el problema no té solució caldrà plantejar-se si no pertoca rescindir l’actual servei que serveix per ben poc.