Educació

La supressió d’una unitat al Col·legi Verge del Pilar del Carrascalet posa en perill el centre i afectarà greument el futur del barri

Més Algemesí mantingué el passat dia 27 de novembre una reunió amb l’Associació de Veïns del Carrascalet per tal de presentar-se i conéixer de primera mà les necessitats i inquietuds d’aquests algemesinencs i algemesinenques. Entre els temes tractats, a més de parlars dels equipaments socioculturals i esportius per al barri, de les qüestions de seguretat ciutadana a tots els nivells, així com dels problemes d’aïllament que causen les pluges o del PGOU, es parlà també sobre la necessitat que veuen els veïns, i que comparteix Més Algemesí, d’invertir i millorar les instal·lacions i serveis del Col·legi de Conselleria. És l’únic centre de primària d’Algemesí que no té servei menjador. Tampoc té laboratori, gimnàs ni altres dotacions que tenen la resta de col·legis.

Lamentablement la política educativa actual va precisament en sentit invers. Per a l’any vinent les previsions de Mapa Escolar fetes públiques per Conselleria castiguen a un barri ja de per si castigat. La proposta de Conselleria és suprimir una unitat de les tres existents en primària. Cal explicar que el Col·legi Verge del Pilar, al ser una zona residencial separada de la resta del nucli del poble per les vies del tren, és una escola unitària que agrupa les unitats per nivells, la qual cosa implica que els sis cursos de primària s’agrupen en tres classes. Aquest curs Conselleria havia autoritzat  una nova unitat i eren quatre, caminant doncs en la bona direcció. Suprimir-ne una implica desfer el camí fet i tornar a la situació anterior. A més a més cal considerar que de continuar en successius anys en aquesta direcció, tal i com últimament apunta, Conselleria puga tindre la temptació de suprimir-ne més, la qual cosa comportaria que en un termini no molt llarg el col·legi pot haver desaparegut. A diferència d’altres supressions –on el que normalment se suprimeix és una línia-, el fet de suprimir una unitat en una escola unitària empitjora greument l’atenció educativa. Semblantment si la supressió de la unitat el que comporta és tornar a les tres classes és evident que implica caminar en la direcció contrària a la qualitat educativa i a la llarga posarà també en perill la continuïtat del centre, ja que tal decisió pot provocar un “èxode” d’alumnes cap a altres col·legis.

Més Algemesí considera que no es pot gestionar l’educació com si fos el balanç de resultats d’una empresa privada, tal i com s’està fent a nivell autonòmic. El Carrascalet és una part important d’Algemesí que necessita, no ser castigada o marginada, sinó ser potenciada. El Carrascalet pateix avui en dia les conseqüències de decisions no massa afortunades preses en els últims decennis; en l’actualitat troba limitada la seua expansió urbanística no sols per la via, sinó pel polígon de Xara –a menys de 50 metres del col·legi- i per les noves instal·lacions de la COPAL –a no arriba 100 metres del col·legi. Si a més a més, afegim que en el PGOU, tot i que reserva terrenys pel creixement del sòl residencial, preveu “ofegar” també el Carrascalet pel nord amb la continuació del polígon industrial i amb un aparcament per a camions, la situació és més que preocupant. De fet, el Carrascalet es convertirà l´única zona residencial d’Algemesí que es trobarà totalment tancada pels quatre punts cardinals, per la via i els polígons.

Posar per tant en qüestió la continuïtat del Col·legi Públic significa abonar el terreny per que la gent jove del Carrascalet abandone el barri. Una cosa és gestionar bé els recursos educatius, cosa que està obligat tot bon gestor, i un altra ben diferent és oblidar que l’educació és un servei públic que s’ha d’oferir a la societat per al bé d’aquesta. El fet de ser una zona residencial separada de la resta del municipi bé justifica l’existència d’un centre educatiu propi.

Més Algemesí considera inacceptable en general la política educativa del PP autonòmic, que aplica únicament criteris empresarials a l’educació, i creu que la supressió d’una unitat al CPEIP “Verge del Pilar” és un error i una agressió al Carrascalet i, per tant a Algemesí. Decisions com la que plantegen els polítics de Conselleria explica el catastròfic resultats del País Valencià a les proves de diagnòstic estatals i europees. El camí a seguir no és el de castigar al xicotets nuclis poblacionals, sinó el potenciar-los, el camí a seguir per a aconseguir una educació de qualitat no és invertir menys, sinó invertir més en educació. Cal recordar que aquesta ha estada la direcció seguida per la Corporació Local que en els darrers anys ha sumat una unitat més a la ja existent en l’Escola d’Educació Infantil Municipal existent. Conselleria havia actuat també aquest curs en aqueixa direcció i esperem no sols que mantinga la decisió presa sinó que l’amplie.

És per això que Més Algemesí vol manifestar la seua solidaritat amb els veïns i veïnes del Carrascalet, sol·licita de la Conselleria d’Educació que aclarisca i explique quina és la seua intenció a mitjà termini en relació al futur del Col·legi Públic “Verge del Pilar” i insta a l’Ajuntament d’Algemesí a que faça les al·legacions i gestions oportunes per tal d’evitar el tancament d’una unitat de primària al centre.

A més a més, dóna total suport a les reivindicacions tradicionals de l’Associació de Veïns del Carrascalet i de l’AMPA de l’escola pel que fa a la necessitat de potenciar el col·legi amb serveis i recursos com el menjador, gimnàs, laboratori… i espera que aquest siga el camí que se seguisca d’ara endavant pel que fa al Carrascalet.