Participació i transparència

Regidors d’Algemesí cobren dietes de manutenció per anar a Italia tot i no existir la despesa

LA REGIDORA DE M+S ES NEGÀ A COBRAR ELS 209€ DE DIETES PERÒ ELS DELS PP, PSOE I EU SÍ HAN COBRAT AQUESTES DIETES “BLACK

 

Del 7 al 9 de novembre una delegació de polítics de tots els partits d’Algemesí viatjaren a la ciutat italiana de Chiari per signar el protocol d’agermanament. Dels set polítics que viatjaren sols la regidora de M+S ALGEMESÍ, Lorena Calatayud, es negà a cobrar les dietes per manutenció que des d’Alcaldia s’oferiren, per considerar que d’acord amb la llei no era possible cobrar-les i per considerar moralment injustificable el seu cobrament.

Tot i que en la reunió prèvia al viatge que mantingueren els representants polítics el Sr Alcalde, a pregunta de la regidora de M+S ALGEMESÍ, admeté que totes les despeses estaven pagades per Chiari i que per tant, els regidors no tindrien que fer cap despesa relativa a la manutenció, cap partit, tret del nostre, qüestionà tal cobrament. I això que la regidora Calatayud insistí  en que si estava tot pagat no era correcte cobrar-les. Però membres de l’equip de govern allí presents afirmaren que ells no pensaven renunciar a eixes dietes perquè segons deien “els pertocava”. Però això no és cert. La base 38a del pressupost municipal indica que les dietes es regularan d’acord amb el RD 462/2002 el qual defineix clarament al seu article 9 que “«Dieta» és la quantitat que es reporta per satisfer les despeses que origina l’estança fora de la residència oficial”.

Queda doncs clar que no es tracta de cap tipus d’indemnització com les que es cobren per assistència als plenaris o comissions (base 39a del pressupost), sinó de dietes que compensen les despeses efectives que es fan. Així doncs, en la mesura que els regidors no realitzaren eixe tipus de despesa per manutenció, no pertoca percebre-les, ni encara que després es donen els diners a una ONG. Al nostre parer, sol·licitar-les i cobrar-les implica realitzar un cobrament indegut des del punt de vista administratiu. Cada regidor assistent cobrà 209€ per un viatge (a raó de quasi 70€ per cadascun dels 3 dies) que no gastaren en desdejunar, esmorzar, dinar o sopar. Des del punt de vista moral pensem que això és totalment reprovable, i més en la situació en que estem. Dels quatre partits que assistiren, sols M+S ALGEMESÍ tingué una postura ètica íntegra. Amb independència que els regidors assistents conegueren  o no la literalitat de la llei –cosa que era la seua obligació- el ben cert és que tenint totes les despeses cobertes, moralment deurien haver renunciat a elles. Aquest cobrament injustificat per part dels regidors de la resta de partits són les seues micro “Black”  particulars. Sembla ser que al món hi ha més Monago dels que pensem.

Gestos com aquests són els que donen mala imatge dels polítics. Voler treure rèdit econòmic d’aquesta situació és intolerable. Assistir a aquest acte no era obligatori per part dels que no cobrem de l’Ajuntament. La regidora Lorena assistí no sols perquè era la seua obligació moral, sinó perquè era un honor representar a Algemesí i simplement això ja era suficient pagament. Fer d’eixa representació un negoci lucratiu personal, tal i com és la tònica general del PP, tot i que siga a poca escala, no és acceptable i és totalment condemnable. Però molt més ho és en el cas del Sr Alcalde l’elevat jornal del qual (60.710€) ja duu implícit aquesta sèrie d’actes. El Sr Alcalde ja cobra suficient com per no tenir que comportar-se com un pidolaire inventant-se “indemnitzacions” inexistents i embotint-les a la resta de partits per tapar les seues vergonyes. No tenim cap dubte que els nostres companys d’oposició es fiaren més de les paraules del Sr Alcalde que de les nostres i caigueren en el parany que els preparà.

El ben cert és que M+S ALGEMESÍ ha estat l’únic partit que ha defensat de paraula i fet l’austeritat i la integritat. Que regidors del PP, PSOE i EU hagen cobrat unes “dietes” sense haver tingut cap despesa que compensar, li ha costat al contribuent més de 1200€ quan deuria haver-li’n costat més bé zero. I això és al nostre parer políticament i èticament reprovable. És per això que la regidora Calatayud ha presentat ja un escrit en l’ajuntament donant fe que durant el viatge no es va fer front a eixes despeses i sol·licitant que s’enceten els tràmits administratius escaients per reclamar aquests diners que entenem que s’han cobrat indegudament. No obstant això, esperem que, almenys els regidors de l’oposició tinguen el gest de retornar d’ofici aquestes dietes.