Tots els temes (cronologia)

El PP d’Algemesí qüestiona la llibertat d’expressió

A més, desprecià la Muixeranga d’Algemesí al considerar que no ha de sonar en l’ofrena a Jaume I

A M+S ALGEMESÍ li resulta molt preocupant la clara alineació que està fent el PP d’Algemesí en relació a les postures més intolerants i autoritàries de la dreta valenciana. Aquest partit ha emés un comunicat criticant que un ciutadà, que és membre del nostre partit, portara en la processó cívica d’ahir la bandera que durant tres anys onejà en la Generalitat Valenciana. Segons ells això “està fóra de lloc i és voler generar una polèmica innecessària”. El PP d’Algemesí no és qui per entendre ni deixar d’entendre què està fora de lloc en una processó cívica on cadascú manifesta la seua valenciania conforme considera convenient.

El pitjor de tot és que amb aquesta crítica únicament demostra la seua ignorància de la història i la seua incongruència. Els regidors populars desfilaren tota l’estona darrere de la figura del gegant de “Jaume I” que portava a l’esquena exactament la mateixa senyera que portava el nostre militant, la senyera reial, és a dir quatre barres roges sobre fons groc. El PP d’Algemesí sembla que no sap que eixa és la senyera fundacional del que seria el Regne de València i que eixa senyera -el penó de la conquesta- seria la que penjarien els musulmans de València quan es rendiren. El PP d’Algemesí fa bona la dita que la ignorància és molt atrevida. Com és possible que estiga fora de lloc si la porta un militant nostre i no si la porta la figura de Jaume I que és a la que anàvem a retre-li homenatge? És evident que sols si es parteix d’un pensament autoritari que vol estigmatitzar a qui pensa diferent es poden fer eixes preocupants afirmacions. Al PP li molesta la discrepància i arremet contra els que pensen diferent. Qualsevol dia declaren persona non grata al propi Jaume I per parlar català i estar soterrat en Catalunya.

Per un altra banda el PP vol fer problema del que no és. Ahir la comitiva anàvem a rendir tribut al rei Jaume I, el rei fundacional del poble valencià, dipositant una corona de llorer. Nosaltres no hem participat ni se’ns ha consultat l’estructura de l’acte, a l’igual que en altres anys tampoc s’ha fet. És un acte que organitza l’equip de govern i és normal que cada equip de govern introduisca els canvis que estime oportuns.

No existeix cap normativa ni obligació al respecte sobre què ha de sonar en un acte cívic d’aquest tipus. Ahir el nou equip de govern optà, perquè s’interpretara primer l’ancestral muixeranga, una peça musical d’Algemesí interpretada a molts pobles valencians i posteriorment, en el moment de depositar la corona, l’himne de la ciutat. No oblidem que la muixeranga d’Algemesí és una de les peces més antigues del patrimoni musical tradicional valencià, una peça coneguda a tot arreu. Però tot i que tenim l’honor de ser el poble que va associat a aquesta peça, el PP d’Algemesí opina en un comunicat que la seua interpretació està “fora de lloc”. Com a algemesinencs ens sentim profundament ofesos per aquesta afirmació que no ens esperàvem i que ataca les senyes d’identitat dels algemesinecs. Per a defensar que s’interprete un himne no cal menysprear d’aquesta manera a la melodia més coneguda d’Algemesí. A més resulta hipòcrita fer-ho d’eixa manera quan el PP elaborà una tarja de felicitació per al 9 d’octubre en la qual incloïa, precisament, una imatge de la muixeranga. M+S ALGEMESÍ està d’acord en que Algemesí reta homenatge al seu primer rei oferint-li el millor del seu patrimoni musical, però el PP d’Algemesí és capaç de menysprear la muixeranga si li convé políticament.

Per un altra banda entenem també que si estem en un acte purament local, i si és el poble d’Algemesí qui està rendint homenatge a Jaume I, allò normal és que sone el nostre himne. El PP sembla ser que no s’ha adonat que no governa ja i que no és ell el responsable d’organitzar l’acte. M+S ALGEMESÍ no té cap notícia de cap tipus de censura ni prohibició, sinó simplement d’un canvi de criteri. La banda municipal, que té conveniada la realització d’aquest acte, simplement ha interpretat l’himne que des de protocol s’havia indicat com a més adient per a realitzar l’ofrena, l’himne de la ciutat. En cap lloc s’estipula l’obligació d’interpretar cap himne concret. Si ha existit cap tipus de prohibició explícita o de censura el PP deurà demostrar-ho però si simplement és un canvi de criteri deuria mesurar molt les paraules que utilitza, ja que estem en una democràcia i els canvis de criteris són lícits, encara que a ell no li ho semblen.