Cultura i festes

El Ple d’Algemesí regula la participació institucional en actes religiosos

El debat sobre el recinte firal, única de les 7 mocions de +A que no s’aprovà, deixa clar que la negociació i aprovació del pressupost està totalment en l’aire

Més de la meitat dels punts que anaven per a plenari eren a proposta de M+S ALGEMESÍ, força política, que a l’igual que la legislatura passada, és ja la que més iniciatives ha presentat aquesta legislatura. Totes excepte una foren aprovades. Destaquem en primer lloc que la totalitat de grups polítics tingueren a bé convertir en institucional la moció relativa al memorial a les víctimes d’Eivissa del 72, moció que passa a ser de tots els partits, al quals els volem agrair que hagen fet seua la proposta. Les relatives al finançament local i autonòmic, la relativa a la jardineria autòctona, o la creació de la partida pressupostària per a Xarxa Llibres –que l’equip de govern convertí en una proposta oficial- també foren aprovades.

La relativa a la regulació de la participació institucional de l’ajuntament en actes religiosos fou igualment aprovada enmig d’una gran polèmica entre les forces progressistes i el PP que es mantingué en el seu plantejament retrògrad i reaccionari. Des de M+S ALGEMESÍ volem destacar la coincidència de plantejaments entre el PSOE, EU i nosaltres que enteníem que cabia donar una pas clar cap a la no confensionalitat de l’ajuntament marcant un criteri clar a l’hora d’acudir a actes religiosos. Tal i com es proposà en 2011 el nou criteri, ara ja oficial, serà sols acudir a les dues processons dels patrons oficials per barrejar-se en elles tant aspectes culturals com protocol·laris. A la resta de processons, com no podia ser d’altra manera, podran acudir sempre els regidors que ho desitgen a títol personal, sense representar a la corporació i sense cap tipus de símbol protocol·lari com el medalló. Es tanca així una estèril polèmica que ja fa anys deuria haver-se abordat i tancat.

En la darrera processó religiosa del 12 d’octubre el PP, sabent que no estàvem oficialment convocats ni formava part del calendari d’actes institucionals, practicà el colpisme protocol·lari ubicant-se en la processó en el lloc que correspon a la institució, tot i no haver-se acordat acudir. Aquesta anormal situació, després d’aquest acord, no deuria tornar a donar-se, i així esperem que siga, malgrat les amenaces populars al facebook de no fer cas del criteri aprovat democràticament. Aviat sabrem si el PP accepta el nou criteri de la majoria o continua enyorant eixa barreja de nacionalcatolicisme que li agrada practicar.

Però si aquesta moció i les anterior foren aprovades, la que proposava l’aprovació de l’elaboració i posada en marxa d’un pla de participació ciutadana per a escollir la millor ubicació no compà amb al el vistiplau de la resta de partits que votaren en contra. Incongruentment, malgrat que tots parlàvem que portaven el recinte firal en programa i de la seua importància, optaren per votar en contra. L’equip de govern s’excusà en l’existència actual del procés de recollida de propostes de la ciutadania per desmarcar-se de la nostra proposta. També indicà que no acceptaven que des de fora els marcaren el temps, argument compartit pel PP. M+S ALGEMESÍ insistí en que la creació d’un recinte firal és una necessitat per a Algemesí i que era una proposta que calia prioritzar perquè era bona per a tots i no perjudicava a ningú. El recinte firal permetrà oferir concerts i actuacions que ara per ara no tenen lloc on fer-se, permetrà potenciar, com destacades persones del món taurí han recordat, la part lúdica de la Setmana de Bous, i permetrà conciliar durant tot l’any el dret al descans d’uns veïns amb les ganes de festa d’altres.

Cal recordar que el que allí es votava no era si fer-lo o no, ni l’habilitar una partida, sinó que es votava si s’anava a consultar a la ciutadania on fer-lo en cas de fer-se. Però cap partit polític excepte nosaltres vol consultar a la ciutadania la seua ubicació. Lamentablement l’equip de govern, que enganya a la ciutadania fent-li creure que està duent a terme uns pressupostos participatius quan no ho són, es nega a consultar a la ciutadania on ubicar el recinte firal.

Siga com siga, el que quedà de manifest per una banda és que l’equip de govern no aposta per donar prioritat a un recinte firal i per altra que M+S ALGEMESÍ no apostarà per cap pressupost que no el contemple, la qual cosa fa preveure una difícil negociació dels pressupostos per a 2016.