Medi ambient i ecologia

El govern d’Algemesí no vol cotxes híbrids per a la policia malgrat acord-ho el ple

El regidor de policia és “ecologista” de boqueta però no de fet. Proposa un lloguer de cotxes per a la policia que siguen gasolina o elèctrics quan el ple acordà en desembre de 2016 híbrids o elèctrics

 

Una vegada més l’equip de govern mostra com la seua paraula i els seus compromisos valen per a ben poc. En desembre de 2016 el plenari aprovava, a iniciativa de M+S ALGEMESÍ i per unanimitat, una moció relativa al parc mòbil municipal que textualment indicava “Que a partir de l’aprovació d’aquesta moció tots els automòbils -i assimilats-,  furgonetes, motocicletes i ciclomotors siguen vehicles elèctrics o, en el seu defecte, almenys híbrids”.

Aprovant aquesta moció tots els grups municipals, govern inclòs, ens comprometíem a no adquirir cotxes o furgonetes que foren dièsel o gasolina, sinó que com a mínim serien híbrids. L’ajuntament acaba de publicar aquesta mateixa setmana un plec per tal de treure a concurs el lloguer de 3 vehicles per a la policia local i la nostra sorpresa ha estat majúscula al comprovar que el que es demana són ofertes per a vehicles de gasolina o elèctrics. D’acord amb els criteris que va establir el plenari els vehicles deurien ser híbrids -elèctrics o de gas- o elèctrics.

Tot i que existeix la possibilitat que alguna de les propostes contemple el lloguer de vehicles elèctrics, el fet que dels 100 punts a valorar 60 siguen per al preu i sols 10 estiguen relacionats amb aspectes de sostenibilitat implica que difícilment les empreses ofertaran vehicles elèctrics. D’aquesta manera l’actuació de l’equip de govern converteix en paper mullat un acord plenari. La falta de respecte a les decisions del plenari, fins i tot amb aquelles que ells mateixos aproven “per no quedar mal davant la ciutadania”, és preocupant.

El plec contempla que siguen uns 60.000 km anuals els que es recorreguen els vehicles. La diferència a nivell de CO2 entre que el vehicle siga gasolina o híbrid és abismal. Adquirint vehicles de gasolina caminem en direcció contrària a la que estableix el Pacte de les Alcaldies, pacte que també hem subscrit i que sembla que no els preocupe molt. No cal dir que tot i que el lloguer de vehicles híbrids puga ser un poc més car, l’estalvi de combustible al llarg dels quatre anys de segur que ens compensava econòmicament.

Sembla mentida que tinguem un equip de govern que s’autoanomena progressista i sensible a la sostenibilitat. Els fets ens demostren el contrari. PSOE i EU donen un mal exemple a la ciutadania i els mostren la pitjor cara de la política, la d’uns polítics que diuen unes coses i fan el contrari del que diuen. Quan la resta dels pobles del nostre voltant estan apostat per adquirir almenys vehicles híbrids per a la seua policia nosaltres sols donen l’insignificant pas de canviar vehicles dièsel per gasolina, pas al nostre parer totalment insuficient.

Tot i que entenem que el proposant, el regidor de policia, és el principal responsable d’aquest incompliment, entenem que aquesta manca de sensibilitat és de tot l’equip de govern, ja que el plec fou aprovat per la Junta de Govern sense que el regidor de Medi Ambient, o la pròpia alcaldessa manifestaren cap objecció al respecte.

Des de la nostra incredulitat per la manca de sensibilitat ecològica d’EU i PSOE demanem que se suspenga immediatament el procés d’adjudicació d’aquest “renting” i es torne a treure per tal que els vehicles que es lloguen siguen o elèctric o híbrids. Els acords del plenari estan per complir-los, i més quan públicament u els vota a favor.