Tots els temes (cronologia)

Volem treure de l’oblit els dos algemesinencs víctimes de la barbàrie nazi

Hem presentat una moció per sumar-nos al projecte internacional “stolpersteine” o “pedres per la memòria”. La nostra representant portarà aquesta iniciativa a la mancomunitat i al consorci de La Ribera

El 3 de novembre de l’any passat l’associació local L’Ullal Cultural inaugurà al Museu de la Festa l’exposició: “La ignomínia de l’oblit, els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis“, i presentà el llibre que porta el mateix títol, de Ximo Vidal i Carles Senso, publicat per la Universitat de València.

El llibre repassa la vida dels veïns i veïnes de poblacions de la Ribera, deportats als camps de concentració nazis. Foren dos els veïns d’Algemesí que acabaren passant -i un d’ells morint- per un camp d’extermini nazi. En concret José Camarasa Bomboí, mort al camp d’extermini de Gusen el 15 de gener de 1942, i Juan Belmonte Avirgnet presoner al camp de Buchenwald i alliberat l’11 d’abril de 1945

Algemesí deu treure aquests noms de la ignomínia de l’oblit, i per això proposem que es visibilitzen als nostres carrers afegint-nos a la iniciativa internacional “Stolpersteine” (llambordes per ensopegar o obstacles en el camí) i que ací s’ha batejar com “Pedres per la Memòria”, iniciativa a la qual donà també suport el President de la Generalitat.

És una iniciativa desenvolupada per l’artista alemany Gunter Demnig des de fa més de 20 anys, col·locant pedres en les voreres davant de cases en les quals víctimes del nazisme van tindre la seua última residència coneguda i voluntària. Sobre xicotetes plaques s’inscriuen textos amb un contingut sempre similar: “Ací va viure“. A continuació es pot llegir nom, any de naixement, any i lloc de deportació i la informació disponible sobre la destinació de la víctima.

Aquestes xicotetes plaques rectangulars de llautó s’han difós molt. Més de 60.000 llambordes en 1.800 ciutats recorden l’expulsió i l’extermini sota el règim nazi a ja 20 països del món. El patrocini de cada llamborda, la seua producció i instal·lació, costa al voltant de 120€.

L’objectiu d’aquestes llambordes és retornar els seus noms a les víctimes i mostrar que eren veïns que trepitjaren els mateixos carrers d’Algemesí que ara trepitgem..

Des de 2015 ja s’han instal·lat a Catalunya més de 100 d’aquestes pedres, i fora del territori de Catalunya sols hi ha  constància de 3 instal·lades al mes d’agost al País Valencià, en concret a Requena, i està prevista la instal·lació de 3 mes a desembre a les Illes Balears. Pesem que Algemesí deu augmentar aquesta llista de municipis, investigar les últimes residències d’aquestes dues víctimes dels feixisme i posar-hi una “Pedra per la Memòria”, sumant-nos així a una bella iniciativa internacional.

A més a més, la nostra representant en la Mancomunitat de la Ribera Alta i en el Consorci de la Ribera del Xúquer, Lorena Calatayud, informarà també d’aquesta proposta als organismes supramunicipals per tal de veure si hi ha més pobles interessats en aquesta iniciativa i poder fer les gestions conjuntament per tal de convertir a La Ribera en una comarca on cap víctima del feixisme nazi romanga en aquest ignominiós oblit.