Salut i benestar

Proposem dotar els centres escolars i de majors amb aparells antiasfíxia

Un aparell que costa uns 100€ permet desobstruir una tràquea taponada per aliments o objectes extranys. Amb un cost total de 3.500€ podríem dotar a cada centre d’un aparell i incorporar-lo també als cotxes de policia.

L’asfíxia per ofegament per ingerència de cossos estranys o ennuegament és la tercera causa de mort no natural a Espanya per davant dels accidents de trànsit. En 2017, un total de 2.336 persones van perdre la vida perquè un tros de menjar o un altre objecte els va impedir respirar.

Existeixen diferents tècniques d’auxili per intentar salvar a una persona que s’està asfixiant per un objecte que li tapona la tràquea, com la maniobra de Heimlich, però aquesta no sempre aconsegueix el resultat esperat, i menys si no es té pràctica, i resulta molt difícil de fer tant en bebés i xiquets menors com en persones molt majors.

En l’actualitat, però, existeixen diferents models d’aparells antiasfíxia de diferents marques mèdiques, amb els seus certificats sanitaris, que permeten que qualsevol persona sense cap formació puga salvar la vida d’un xiquet o xiqueta que s’estiga ofegant. Pensem que en 3 o 4 minuts una persona pot morir per asfíxia. Per això és important tenir prop un aparell d’aquests.  El preu de cada aparell d’aquests està al voltant dels 100€. Podem salvar una vida d’un xiquet o un ancià per 100€.

És per això que M+S ALGEMESÍ considera que, igual que hem dotat diferents espais públics amb màquines desfibril·ladores per evitar la mort per causes cardíaques, hem de dotar almenys tots els centres educatius del poble -públics o privats- així com la Residència Sant Vicent, el Centre de Dia, la Llar dels Jubilats, la Sala Rex i el Polivalent entre d’altres amb un aparell antiasfíxia. Tots aquests centres atenen o acullen tant a xiquets i xiquetes com a gent major, i en ells se sol menjar. A més a més, considerem també necessari que aquest aparell s’incorpore també al botiquí que porten els cotxes policials, ja que sovint ells són els primers en arribar a les emergències. Estem parlant de comprar entre uns 30 o 35 aparells amb un cost total al voltant de 3.500€.

Amb una mínima inversió Algemesí podria ser pràcticament una ciutat “lliure d’ennuegaments”. És per això que hem presentat una moció per tal que o bé amb els pressupost d’enguany, o bé amb el romanent si la llei ho permet, es compren ja aquests aparells.

En la moció M+S ALGEMESÍ també proposa fer una campanya per tal que els bars, restaurants, casals fallers, cadafals… s’animen a comprar-ho i, si és possible, coordinar la compra a preu especial amb les cases subministradores.A la nostra proposta també contemplem el realitzar campanyes informatives sobre l’ús d’aquests senzills aparells que poden salvar una vida.

Entenem doncs que, tot i que el cost d’aquesta campanya no estiga contemplat en els pressupostos de 2019, el seu cost és tan poc en relació al benefici que es pot obtenir que bé justifica la búsqueda d’aquest finançament.