Participació i transparència

Fiscalia investigarà si hi ha responsabilitat comptable en el pagament de productivitat

Més Algemesí renuncià a exercir l’accció pública en el procés per les despeses que comportava, però fiscalia demana al tribunal de cuentas que s’obriguen actuacions prèvies perquè veu indicis de vulneració de la llei

A principi del mes passat el Portaveu de M+S ALGEMESÍ anunciava que la secció d’enjudiciament del Tribunal de Cuentas, a partir de la documentació que li vàrem remetre, havia obert un procediment d’investigació per la via de l’”acció pública”. En ells se’ns donava la possibilitat de ser part en la causa però això implicava comparéixer amb advocat i procurador, la qual cosa era una despesa que no podia assumir el partit.
Donat que no hem exercit tal possibilitat, el Tribunal de Cuentas tanca eixa via, però no tanca la investigació. A principi de febrer donà trasllat al Fiscal del Tribunal de Cuentas, i aquest, a través d’un escrit de data 27 de febrer, li ha contestat a l’instructor que “analizada la denuncia presentada por Don Josep Antoni Bermúdez i Roses… tal actuación podría constituir un concreto menoscabo de fondos públicos debidamente individualizado susceptible de dar lugar a la existencia de responsabilidad contable por alcance y que debía ser objeto de aclaraciones en la fase de Actuaciones Previas.”
El fiscal doncs, que podria haver demanat l’arxiu de la causa, veu, igual que nosaltres, possibles indicis de responsabilitat en els pagaments que denunciàrem i ha decidit proposar que es continue la investigació, cosa que ha acordat el Conseller del Tribunal que duu el cas.
Hem pujat doncs un esglaó en aquest tema. Ja no sols som nosaltres els que veiem eixa possible irregularitat, sinó que ara també és el fiscal; i això ens sembla preocupant. Ens sembla preocupant perquè el tema que ací va a investigar-se és si s’han gestionat adequadament els diners públics. Nosaltres en la nostra denúncia hem individualitzat les responsabilitats, hem indicat quins són els polítics que han fet eixe mal ús dels diners públics, en aquest cas el regidor de personal i la pròpia alcaldessa. Serien ells dos els que, de demostrar-se la responsabilitat comptable per abast, deurien restituir a l’erari públic eixos més de 19.000€ que s’han gestionat incorrectament.
Ni M+S ALGEMESÍ en el seu moment, ni Més Compromís per Algemesí en l’actualitat, hagueren volgut arribar mai a aquest punt. Bastava amb que, quan férem el primer advertiment, hagueren deixat de pagar eixe complement d’una manera tan anormal. Però no sols no ho feren i continuaren pagant-lo, sinó que a més, en l’estil prepotent i fanfarró que caracteritza a l’alcaldessa quan se li duu la contrària, va contestar “ja tarden”.
Doncs això és el que ara tenen, a un fiscal que demana que s’investigue la manera tan patrimonialista que tenen EU i PSOE de gestionar els diners públics. Sembla ser que eixe sentit de la institució com a “cortijo” que tenia el PP l’han assimilat molt bé. No oblidem que regidor i alcaldessa es troben en una situació més que compromesa, donat que tant la tècnica mitjana de personal com la interventora informaren desfavorablement sobre el pagament i que per tant no tenen cap suport tècnic que avale la seua decisió. És lamentable que aquella alcaldessa en qui depositàrem la nostra confiança a l’inici de la legislatura ens haja defraudat així a nosaltres i als interessos generals.