Demanem un pla d’actuació integral al magre per evitar nous 29-O

Confederació, Ministeri i Conselleria han d’estudiar solucions per al llit de magre al seu pas per Algemesí. I s’han d’executar o la història es repetirà.

Per al proper plenari més Algemesí ha presentat una moció per a demanar que Confederació, Ministeri i Conselleria actuen i intervinguen en el Magre al seu pas per Algemesí. A diferència del que passa quan transcorre per Guadassuar, L’Alcúdia o Carlet, el llit del Magre no té mota ni és un llit natural, sinó desnaturalitzat i obrat. De fet els carrers d’Algemesí han anat guanyat terreny al riu, però quan plou molt, aquest “demana les seues escriptures” i això ha donat situacions perplexes però explicables.

Si mirem els calats que s’han donat en cada carrer, resulta evident el fet que els primers carrers al costat del riu que pertanyen al barri del Raval són dels més afectats, així com tot el Raval, superant-se els 2 metres; passa el mateix amb el carrer Muntanya, amb calats de entre 1,70 i 1,50 metres, carrer que és la continuació del carrer Raval del Sant Roc. Però resulta molt cridaner constatar com ja no passa el mateix amb els carrers adjacents al riu després de la via. Mentre que a l’avinguda de Carlet les quotes de calat van de 2,30 a 1,52 metres, el carrer Sant Doménech, que es troba també al costat del riu, però després de la via, la quota és simplement zero, no s’inundà tot i estar al costat del riu. Tampoc s’inunda l’avinguda Verge del Carme, que es troba també al costat del riu després de la passarel·la. El carrer Sant Francesc, també al costat del riu, ubicat entre els dos últims mencionats, s’inundà molt menys que la resta del poble, entre 0,5 i 0,3 metres.

És doncs evident, que el plantejament urbanístic que es va fer, i un mal encauament artificial del riu tenen molt a veure amb el que ha passat. No és lògic que determinats carrers que estaven vora riu no s’inundaren o s’inundaren poc.

Algemesí ha d’estar protegit contra les inundacions del riu Magre i això no depèn de l’ajuntament sinó de les administracions superiors abans esmentades. No ens pertoca a nosaltres decidir quines són les millors actuacions, si ampliar la profunditat o amplària del riu Magre al seu pas pel nucli urbà, si suavitzar la corba que realitza abans del Raval, si crear parcs o zones inundables abans d’Algemesí per a que l’aigua excedent puga inundar grans extensions com han planificat en Alacant o Ontinyent… Però si que ens pertoca, com a polítics locals exigir, primer un estudi tècnic detallant que propose diverses opcions per evitar la inundació pel Magre de tot el nucli urbà, i per suposat, la realització posterior d’eixe pla integral de modificació del riu Magre.

Com que açò és una obra per a anys, en la moció demanem també que mentre cal exigir també que tant la CHX, el Ministeri i Conselleria s’han de comprometre a establir almenys tres mesuradors de cabdals del riu entre Iàtova i Algemesí, així com instal·lar càmeres de vigilància on-line del cabdal al seu pas per totes les poblacions del Magre, càmeres que puguen ser visionades per la ciutadania per a major tranquil·litat seua.

Per a més Algemesí aquest tema s’ha d’abordar i posar damunt de la taula ja, i veiem que ningú ho fa. De res serveix actuar sobre els efectes i reconstruir el poble, cosa que evidentment s’ha de fer, si no actuem sobre les causes. La prevenció de futures riuades passa per actuar sobre el llit del Magre. Sempre serà més barat realitzar eixes obres de prevenció que pagar indemnitzacions.

Josep Bermúdez
Portaveu de més Algemesí


A la premsa:

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Desplaça cap amunt